dinsdag 5 oktober 2010

Research

Na de introductie voormiddag hebben we een afspraak gemaakt met een medewerkster van de dienst mobiliteit binnen de stad Kortrijk, om het te hebben over de problematiek van fietsenstallingen en hun ervaringen hiermee.

Tijdens dit gesprek werd ons uitvoerig uitgelegd dat er een nood is aan degelijke, veilige al dan niet geautomatiseerde fietsenstallingen.

We kregen vanuit de dienst mobiliteit veel informatie over de verschillende soorten en modellen fietsenstallingen die door de studiegroep mobiliteit reeds werden onderzocht, en getest door deze op verschillende plaatsen in Kortrijk op te stellen.

Alle voor en nadelen alsook de bevindingen van de testgebruikers werden ons meegedeeld.

Bij het grootste deel van de reeds geteste proefopstellingen bleken er echter verschillende problemen te zijn:

Veel van de geteste stallingen bleken onduidelijk waardoor ze verkeerd of totaal niet gebruikt werden.

Een groot aantal bleek ook onvoldoende of geen steun te bieden aan de gestalde fietsen, vaak waren deze niet lang genoeg of te laag waardoor de gestalde fietsen omver vielen of over de stalling vielen. Hierdoor werden de gestalde fietsen beschadigd.

Ook de stallingen waarbij enkel het voor of achterwiel geklemd werden kregen heel wat negatieve commentaar in de vorm van klachten over geplooide en/of beschadigde wielen.

Een ander probleem dat aangehaald werd door de dienst mobiliteit is de plaats vastheid van de gestalde fietsen zodat deze niet buiten de voorziene zone komen en dat op deze manier  automobilisten en andere weggebruikers hier niet door belemmerd worden. Bij veel van de geteste opstellingen kan de fiets te vrij bewegen rond de stalling al hangt deze vast met een slot. Waardoor de fietsen te ver uitsteken en omver vallen zodat bestuurders  niet meer door kunnen en voetgangers belemmerd worden in hun weg.

Ook fietsenstallingen die volledig voldoen aan de eisen hebben hun nadelen. Enkele voorbeelden van goede stallingen draaiden uiteindelijk te duur uit door gebruik te maken van siermaterialen zoals inox.

Een laatste argument waardoor verscheidene fietsenstallingen werden afgekeurd is een beveiligingsprobleem,
bij veel u vormige stallingen kan het slot tot op de grond vallen waardoor het slot relatief eenvoudig kan gebroken worden indien de fiets als hefboom wordt gebruikt.

Na al deze negatieve opmerkingen en klachten waren er natuurlijk ook fietsenstallingen die wel goede commentaar kregen van de gebruikers.


De pedalo is het oude model van fietsenstalling die wordt gebruikt op verschillende plaatsen in Kortrijk waar een stalling voorzien is maar waar er geen nood is aan massastallingen zoals aan het station.
Dit type stalling is helaas niet geschikt voor alle soorten fietsen. Toch wordt deze het meest gesmaakt door de gebruikers. De mensen vinden dit een goed en duidelijk systeem, mss mede doordat deze stallingen al een aantal jaar opgesteld staan en de gebruikers er vertrouwd mee zijn geraakt.


Een ander model dat gesmaakt werd door de gebruikers is het type 'gent'.
In deze stallingen worden de fietsen ordelijk opgesteld naast elkaar en is er plaats genoeg om uw fiets eenvoudig en zonder beschadigingen uit de stalling te halen. Ook worden indien deze stallingen vol zijn overige fietsen door de gebruikers evenwijdig met de stallingen geplaatst wat direct beter oogt dan de hoopjes fietsen die je vaak bij andere stallingen vindt.

Een nadeel bij de stallingen is dat de openbare reiniging hinder ondervind van het vuil dat zich samenhoopt in en rond de voet van deze stallingen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten